Friskmalet kaffe – det smager bare bedre!

Hvis du ønsker velsmagende kaffe, kan det klart anbefales at købe friskmalet kaffe eller male/kværne det selv, det dufter og smager bare bedre. Friskmalet gør en kæmpe forskel i smagen, men kun hvis bønnerne ikke er forældet. Når bønner er friskmalet kan de holde sig i en lufttæt beholder i max 3 uger. Køb derfor altid mindre portioner, men oftere, da det vil sikre en god smag og kvalitet. Opbevar din kaffe i en lufttæt beholder så den er beskyttet mod oxygen, fugt, varme og sollys, det kan skade kaffen.

Når kaffen ristes sker der en reaktion der danner gasser og olier i kaffebønnen. Dette er en naturlig proces, som giver aroma og smag til kaffen. Bønnerne skal som hovedregel minimum hvile i 48 timer inden man kan male/kværne dem, da olierne og aromaerne skal have tid til at forplante sig i bønnen for den mest optimale smag.

Hvad angår koffein så har alderen af kaffebønnerne intet at gøre med mængden af koffein. Men det, der har betydning er, hvor mørk-ristede bønnerne er.  Jo mørkere ristet des mindre koffein og des kraftigere smag.

Kaffebønnerne
Der findes to forskellige slags kaffebønner Arabica  og Robusta. Det er svært at sige hvilken der er den bedste, da det er en smagssag. Men mange anser Arabica kaffebønner som den fineste kvalitet. Arabica har en god afrundet, mild og behagelig aroma og udgør ca 70% af verdens kaffeproduktion. Robusta kaffebønner har en mere rund og kraftigere smag og ligger i en billigere prisklasse. Den er ofte blandet med Arabica bønner for at opnå en god base og cremet overflade i en espresso.

Robusta

  • Almindeligvis anvendt i instant kaffe
  • Vokser i lavere højder
  • Mere skrap og bitter i smagen
  • Har mere koffein indhold

Arabica

  • Vokser ved højder over 800 m
  • Mild afbalanceret smag
  • Dyrere kaffebønne
  • Naturligvis lavere i koffein

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort.