Guide til Italiensk Espressokande

Drawing how to make espresso
Jeg har skrevet en lille guide på 4 trin, der forklare hvordan du benytter en Italiensk Espresso.

  1. Fyld vand i underdelen så vanstanden er ca. 0,5 cm under sikkerhedsventilen. Hvis der bliver fyldt for meget vand i underdelen, vil der dryppe vand ud af sikkerhedsventilen, når trykket begynder at stige.
  2. Placer tragten oven på underdelen og fyld tragten med fintmalet espressokaffe. Derefter placeres først gummiringen og derefter filteret oven på tragten. Til sidst skrues overdelen så stramt på som muligt, dog huske ikke at vride plastikhåndtaget.
  3. Placerer den Italienske Espressokande på komfuret eller gasblusset. Prøv selv at justere varmen, da det vil ændre smagen på kaffen.
  4. Når overdelen er blevet fyldt med velsmagen kaffe, vil man kunne se der ikke længere kommer kaffe med op, men kun lidt damp. Det betyder kaffen er færdig, og det er vigtig man så fjerne kande fra varmekilden, så selve kaffen ikke begynder at koge.

Vælg den rigtige størrelse espressokande

De fleste espressokander laves i både: 1,3,6,9 og 12 kopper. Hvis du køber en espressokande til 1 kop, vil du få ca. 60ml færdigbrygget kaffe, hvilket svarer til et espressoshot. Køber du i stedet en 3 koppers vil du få ca. 200ml, hvilket vel svarer til en lille kop kaffe i mængde, ikke koffein. De større modeller på 6, 9 og 12 kopper vil henholdsvis give dig 300, 550, og 775ml færdigbrygget kaffe.

Det er vigtigt du får købt den størrelse der passer til dit behov, da det er yderst upraktisk at skulle brygge 2 portioner, eftersom kanden er utrolig varm efter første portion. Dem der har købt en for lille kande tidligere, kender til hvilket besvær det er at skulle skille espressokanden af mens den er brændende varm. Omvendt kan det blive dyrt i kaffepulver at brygge ni kopper hvis man kun kan drikke 3.

Der er dog nogle modeller, hvor man kan indsætte et lille filter i tragten, hvorved man kan lave en halv kande ad gangen. Det bedst er trods alt stadigvæk at vælge den rigtige størrelse første gang. Tabellen nedenfor er lavet ud fra Bialetti’s Moka Express, og kan svinge alt efter hvilket mærke du køber.

Espresso
kopper

ca. antal mL
færdig kaffe
 

1

60 mL

3

200 mL

6

300 mL

9

550 mL

12

775 mL

Længere nede i artiklen kan du finde ud af hvilken espressokande der passer til dig.

Hvem opfandte espressokanden?

Den klassiske Bialetti Moka Express blev opfundet af den italiensk ingeniør, Alfonso Bialetti tilbage i 1933. Dog blev det først en del år senere i 1950’er at den begyndte at vinde igennem som et italiensk stilikon. Det blev i første omgang designet for at almindelige italienere havde mulighed for at lave en espresso lignende kaffe, uden at at skulle investere i en dyr espressomaskine. Senere udviklede Bialetti også andre versioner af den klassiske espressokande bl.a. Mukka Express som bruges til at lave en cappuccino nemt og enkelt derhjemme på komfuret ligesom med de øvrige espressokander.

De fleste espressokander der bliver solgt i dag, er stadigvæk udformet på samme måde som den originale espressokande fra Bialetti, men andre brands har kopieret formen dog med forskellige andre detaljer og features.

Den rigtige kaffe til espressokander

For at få et godt resultat med din espressokande, er det selvfølgelig vigtigt at du vælger den rigtige formaling af kaffe, ligesom det er med espresso, filter og stempelkande. Kaffebønnerne skal være fint kværnet, ikke helt så fint som espressokaffe, men finere end til filterkaffe.

I forhold til valg af kaffebønner gælder der her samme regler som med stempel og filterkaffe. 

  • Lysristet: Du vil få en fin kaffe der er blød og lidt syrlig, men stadigvæk med en aromatisk duft af kaffe.
  • Mellemristet: Dette her er vel nok klassikeren, og favoritten når vi snakker filterkaffe. Her vil de fleste kunne blive enig om at kaffe smager fornuftigt, og den vil ikke kunne fornærme nogen.
  • Mørkristet: Dette er den mest anvendte ristning til espresso, men da en espressokande ikke brygger ved samme tryk som en rigtig espressomaskine, er det altså ikke et must her. Denne ristning vil helt sikkert give dig en mere fyldig og intens kaffe, som vil minde om kraften fra et rigtigt espressoshot.

Når jeg selv laver kaffe på espressokanden, bruger jeg altid de lidt mørke ristninger(mellemristet og mørkristet). Undgår fuldstændigt at bruge lysristet kaffe til min espressokande, synes det passer bedre til stempelkande.

En bæredygtig kaffebrygger

De fleste espressokander er fremstillet i enten aluminium eller rustfrit stål, og indeholder ingen elektronik eller bevæglige dele. Så hvis du køber en espressokande i god kvalitet, er du sikret en kaffebrygger der kan holde i mange år. Historier fra Italien beretter om nogle originale Bialetti espressokander, der går fra generation til generation. Om det er rigtigt ved jeg ikke, men har hørt at husmorrådet, er at man aldrig må vaske sin espressokande op med opvaskemiddel, kun varmt vand og knofedt.

Om du følger husmorrådet eller ej, så skal du passe på med hårde opvaskemiddel og specielt hvis du har en aluminiums espressokande. Faktisk bliver din aluminiums espressokande opløst hvis du vasker den med kaustisk soda.

Hvilken espressokande skal jeg vælge?

Der er efterhånden mange forskellige brands og designs af espressokander, så det kan være svært at vælge den helt rigtige. Fordi det er ikke bare designet man skal tage stilling til, men man skal også sikre sig at espressokanden passer til ens komfur/varmekilde. Helt overordnet set kan man sige, der skal tages stilling til:

  • Materialet
  • Design
  • Størrelse
  • Komfurtype

Materialer

De fleste espressokander bliver produceret i enten aluminium eller rustfritstål, men der er også kommet nye alternativer til siden Bialetti producerede de første espressokander i Italien. Nedenfor bliver de forskellige materialer gennemgået, og hvad de enkelte materialer har af fordele og ulemper.

Aluminium

De oprindelige espressokander fra Bialetti er lavet af aluminium og det blev mange af de første espressokander. Aluminium har den fordel at det er en god varmeleder, er let og er selvbeskyttende ved at det yderste lag aluminium oxidere og skaber en ultra tynd hinde af Aluminiumoxid. Dog har det den ulempe i forhold til moderne køkkener, at det ikke er magnetisk og derfor ikke kan bruges på et induktionskomfur.

Rustfrit stål

Rustfrit stål det andet af de to mest anvendte materialer til espressokander. Det er hyppigt brugt i fødevare industrien, pga. den hårdføre overflade der tåler selv hårde rengøringsmedler. I forhold til espressokander, har det også den fordel at det er magnetisk, og derfor kan bruges på et induktions komfur.

Nedenfor er listet tre forskellige espressokande modeller:

          Bialetti espressokande
Den klassiske
Bialetti Mokka Express
Bialetti’s orginale 8 kantede espressokande. Smuk og klassisk espressokande, som har været ikonet for espressokander det seneste århundrerede. Mærket et anerkendt og anses som solid og god kvalitet. Bialetti har løbende videreudviklet og forædlet produktet, uden at gå på kompromis med deres originale design visioner. Det har ført til at der i dat står en Bialetti Mokka i 9 ud af 10 italienske hjem, og det er ikke ualmindeligt at disse går i arv.

Materiale: Aluminium
Varmekilder: Gas, halogen, spiralkomfur, glaskeramisk og traditionelt komfur.
Størrelse: 1,2,4, 6 eller 12 kopper

Den billige
METALLISK espressobrygger
Elegant og smuk espressokande til prisen, med kapacitet til at lave 40cl lækker friskbrygget espresso. Espressokanden er fremstillet i blank rustfrit stål og har sort håndtag. Den er nem at anvende, alt i alt en god kande til prisen. Designet minder meget om en af italienske Alessi’s espressokande serier. Alessis navnet siger dig måske ikke umildbart noget, med de fleste kender flere af deres ikoniske designs, bla. deres Philippe Starck’s Juicy Salif.

Materiale: Rustfrit stål
Varmekilder: Induktionskomfur, Gas, halogen, spiralkomfur, glaskeramisk og traditionelt komfur.
Størrelse: 40cl

Køb den hos IKEA til 149,-

         Lacaffee espressokande
Den fancy

La Cafetière sort Espressokande
Lækker kande til at sætte direkte på komfuret (ikke induktion), så man får den autentiske italienske espresso oplevelse direkte i sit eget køkken. Kanden er lavet i sort aluminium, med et lækkert “Soft touch” ergonomisk håndtag i plast.

Materiale: Rustfrit stål
Varmekilder: Induktionskomfur, Gas, halogen, spiralkomfur, glaskeramisk og traditionelt komfur.
Størrelse: 40cl

 

Comments 46

  • Hvis man blander Lavazza espressokaffe og “Winter Warmer” fra Peter Larsens kaffe sammen, får man en espresso der smager super godt i en cafe latte.

  • Hej Espressokanden
    Jeg har nu læst lidt indlæg på din blog, og bliver nu nødtil at købe en espressokande. Har du nogle forslag til hvor jeg kan købe en, og hvilkent mærker skal man gå efter for at få en ordenlig espressokande?

  • Hej Kjeld
    Der er efterhånden ret mange butikker der sælger espressokander, og specielt vin butikker har tit et par Bialetti kander stående på display.
    Hvis du vil købe dem online, ved jeg både Rigtigkaffe.dk og emofabrik.dk har dem fast i sortimentet. Har lavet en lille guide, på hvilken espressokande du skal vælge, du kan se den her: Guide til valg af espressokande

    • Hej. Har en phillip stark espresso kande. 2kopper. Efter et par års brug kan den ikke opnå helt højt nok tryk. Noget af vandet bliver tilbsge i nederste del. Løsningsforslag? På forhånd tak

      • Hej Johan
        Er ikke klar over hvor meget der normalt ligger tilbage i en Phillip stark espressokande, men alt efter design af kanden er det meget normalt at der ligger 2-3mm vand tilbage i kogekammeret. Hvis du synes der ligger for meget vand tilbage, så prøv evt. at skifte pakningen ud, det kan være den er blevet mør.

  • Selv om det er vist på den lille tegning over denne artikel, så gør i forklarinen alligevel opmærksom på, hvordan pakningen mellem kedel og kande placeres, altså øverst på filtret med den buede del af filterlåget ned i pakningen
    Kedel>filter>pakning>filterlåg>kande

  • Jeg har en espressokande – den alm. 8-kantede. Men kaffen vil pludselig ikke stige. Jeg har brugt kanden i lang tid og har ikke før haft problemer med den. Umiddelbart er den ikke “stoppet” – men har I en ide til, hvad det kan være?

    • Hej
      Det første jeg vil undersøge var gummiringen, typisk er det fordi den er blevet for slidt og ikke længere slutter tæt.
      Du skal huske at det er overtrykket i bundkaret som presser vandet op igennem kaffen, så uden tryk ingen kaffe.

  • Har lige fået min første kop Mokka, eller espressokande kaffe som du kalder det. Er helt vild overraskede over hvor rund smagen er, i forhold til almindelig filter kaffe.

    Mig og konen kan dog ikke blive helt enige om kanden skal i opvaskemaskinen eller bare skylles? Ved du om den kan tåle det, eller er det nok bare lige at skylle den med vand?

    • Hej Peter

      Ifølge de Italienere som har introducerede mig for Mokka kanderne, så bliver kanderne kun bedre af at have været brugt mange gange.
      Så man må endelige ikke putte dem i opvaskemaskinen eller bruge opvaskemiddel til at rengøre dem.

      Selv så nøjes jeg med at skylle kanden, og engang imellem skrubbe indersiden lidt med en svamp.
      Husk dog at aluminium ikke egnet til opvaskemaskinen, pga. den høje koncentration af kemiske baser i maskin opvaskemiddel.

  • Hej Rasmus!

    Tak for et godt indlæg. Vi har købt en espressokande (klassikeren fra La Cafetière). Kaffen er rigtig god, men vi undrer os over nogle belægninger, der er opstået i bunden. De er runde, både mørke og hvide og indimellem lidt klumpede – men de ligner ikke mug. Har du nogen erfaring med det?

    Dernæst vil jeg høre, om du vil afsløre hvilken espressokaffe, du selv bruger? Vi har prøvet lidt forskelligt fra supermarkedet, men vi mangler et pro-tip.

    • Hej Lise
      Mange tak og tillykke med espressokanden.

      Det er meget normalt at der opstår både kalk skjolder og aluminium oxidering. Ingen af delene gør noget, men har hørt at man kan lave en blanding med vand og eddike til at køre igennem, som så gerne skulle fjerne det. Har dog ikke selv prøvet det, så pas på med at bruge for meget eddike i blandingen.

      Jeg eksperimenter tit med lidt forskelligt kaffe fra vinspecialisten, bare sørg for at få den kværnede rigtig til espressokander.
      Dog må jeg indrømme jeg tit falder tilbage til Lavazza, da jeg synes det smager godt og er utrolig bekvemmeligt det kan købes i supermarked.

      Skriv gerne hvilken kaffer du har eksperimenterede med, og hvad resultatet blev 🙂

      • Hej Rasmus!

        Tusind tak for svaret. Jeg vil forsøge med lidt fortyndet husholdningseddike. Det kan umuligt gøre skade.

        Jeg vender tilbage, hvis vi opdager en rigtig god kaffe. Indtil videre må vi prøve Lavazza!

  • Det er misvisende at kalde det for en espressokande.
    Espresso brygges ved ca. 9bar, mens denne variant brygger ved 1,5 bar. Det betyder en hel del for slutresultatet og espresso bliver det aldrig. Ikke nødvendigvis et dårligere produkt, men helt sikkert noget andet.

  • Hej
    Jeg har en lille fin i rustfri brygger købt i Italien der virker på vores induktions plade. Nu kan den så brygge meget hurtigt. Hvor meget varme dvs. hvor hurtigt eller langsomt skal man lade det brygge for bedste resultat?
    Elsker hyggen når man kværner espressobønner og brygger med den lille kande. Smagen er blød og mild…

  • Hej Mark
    Det kommer utroligt meget an på hvor fint du kverner dine bønner. Hovedereglen er at jo finer du har kværnet bønnerne jo hurtigere skal kaffen løbe igenne. Vil anbefale dig at forsøge med at lave den på laveste og højeste temperatur, bare husk at kaffen aldrig må koge.

    Er helt enig, der er noget mere hygge over en espressokande med frisk kværnede bønner.

  • Jeg har lige købt en lille espressokande men mener ikke den virker på induktionsplader er det rigtigt.? Skal man købe en særligt egnet til induktion mange hilsner Birgit

  • Jeg har en lille bialetti kande til induktion. Når kaffen er færdig er der stadig vand i kogekammeret – hvad er galt. Jeg fylder kun vand i som anbefalet
    Hvor eva

    • Hej Eva
      Der behøver ikke være noget galt, det er meget normalt at der er lidt vand tilbage i kogekammeret.
      Hvis der kun er 1-3mm vand tilbage er det helt okay, det er vigtigt du ikke at lader espressokanden koge for længe.
      For så risikere du at den færdig brygget kaffe bliver så varm den begynder at koge, det gør kaffen meget bitter!

  • Hej Rasmus
    Jeg har en lille espresso kande til induktion og når kaffen er færdig er der stadig ½-1 cm vand i kogekaret – hvordan kan det gå til?? Jeg fylder kun til ½ cm inder ventilen.
    Vh Eva

  • Hvor meget kaffe skal man fylde i kanden? (Til delen er helt fuldt op eller?

    • Hej Helene
      Kommer lidt an på hvilken kande du har, men en tommelfingerregel er 7 gram kaffe pr. kop.
      Typsik vil det passe hvis du fylder tragten helt op til kanten uden at presse kaffen.

  • Hej Rasmus
    Jeg så i et indlæg at du tit vendte tilbage til Lavazza, men det er jo mange forskellige kaffer. Personligt drikker jeg allerhelst Lavazza Oro, som jeg køber på nettet. Alternativt den sorte dåse Lavazza 250gr. Den kan jeg jo købe allevegne, hvilket kke er tilfældet med Lavazza Oro 250gr.

    Hvad er forskellen på hele espressobønner og alm. Hele bønner.
    Vh Villy

    • Hej Villy
      Jeg skifter lidt i mellem de forskellige Lavazza mærker, men Lavazza Oro er bestemt også en af mine favoritter.
      Jeg kan tit finde den i min lokale Rema1000 eller Netto i 500 grams poser.

      I princippet er “Hele bønner” og “Hele espressobønner” det sammen, det er blot producentens der informere at bønnerne er egnet til espresso. Tit er espressobønner mørkristet og et blend mellem Arabica og robusta bønner.

  • hej espressokanden jeg står i det problem at jeg har en G.A.T VIP aroma 6 koppers kande og at jeg nu har fået en induktions kogplade hvilket gør at den ikke kan bruges og jeg er rigtig glad for den ved i om det er muligt at finde en bund der passer til der virker på induktion

    • Hej Anders

      Jeg kender desværre ikke til nogle webshops eller butikker hvor du kan nøjes med at købe en halv espressokande.
      Tror du bliver nød til købe G.A.T. INOX eller Diva som kan bruges til induktion.

  • Der er tæret et lille bitte hul i bunden på min kande. Jeg har brugt den næste dagligt i halvandet år. Hvad kan man gøre for at undgå dette? Har aldrig afkalket men måske jeg skulle have været bedre til det.

  • Hvilken lavazza køber du? Kværner du selv eller er den formalet til espressokande?

    • Hej Pia
      Lige for tiden er jeg blevet rigtig glad for Lavazza ORO (den i guld indpakningen).
      Hvis det er muligt, vil jeg altid gå efter hele bønner – giver en del mere smag og aroma.
      Har du ikke i forvejen en god kaffekværn, er det bestemt noget jeg vil anbefale dig at købe, det har kæmpe indvirkning på smagen.

  • Jeg bruger en lille bialetti espressokande på gasblus men har det problem at kanden er for lille ift til risten der ligger hen over gasblusset. Jeg har derfor brugt et lille gammeldags stænklåg i metalnet men står nu endnu engang i den situation at ilden har brændt sig igennem metalnettet.
    Jeg vil gerne finde en bedre løsning og vil høre om du har erfaringer i den retning?

  • Hej. Har netop købt en Bialetti Venus og den er dælme nem at bruge. Espressoen smager også dejligt. Men når espressoen er færdig dannes der ingen creme/skum som når man får en espresso på restaurant. Er det normalt når man laver espresso i en espressokande? Hvis ikke, hvordan skaber jeg så denne creme/skum?

    • Hej Thomas
      Vil skyde på at forskellen mellem din espresso og restaurantens er: Friskhed, malingsgrad og tryk.
      Restauranten bruger mange bønner, så de er altid friske og kværnen finjusteres dagligt for at sikre den helt rigtige malingsgrad.
      Disse ting kan du selv efterligne med en espressokande, men espressomaskinerne brygger med 9 bars tryk, hvor de fleste espressokander brygger med et tryk på 1-2 bar.

      Så hvis du vil have helt samme kvalitet der hjemme, bliver du nød til at investere i en rigtig espressomaskine.

  • Hej, min kande binder pludselig så meget, at jeg ikke kan få den fra hinanden. Ved jo godt den kan være strammet for meget, men synes ikke jeg har strammet den mere end jeg plejer. Jeg har sågar lagt den koldt for at se om det hjalp. Men uden held endnu. Har også givet den et hårdt ‘sæt ned i bordet’ i rilfælde af at et undertryk kunne / skulle udløses, men stadig uden held. Kan du hjælpe?

    • Hej Elizabeth

      Jeg har desværre ikke noget trick til at skrue kanden fra hinanden.
      Du må have fat i værktøjskassen og finde den støreste tang.

  • Min mand og jeg er lige kommet hjem fra ferie i Italien hvor vi var så heldige, at der i lejligheden var en Bialettikande til gasblus. Kaffen smagte pragtfuld!!!
    Vi havde købt en pose kaffe og vi har taget resten med hjem.
    Her hjemme har vi 2 Venus Bialettikander i forskellig størrelse. Når vi laver kaffe her hjemme smager kaffen, som vi har med hjem, brændt.
    Vi har lagt mærke til, at der er forskel på hullet i toppen af røret i kanderne. I den originale til gas er der et stort hul og kaffen flyder hurtigt igennem. I Venus modellen er hullet meget mindre og kaffen sprøjter ud fra starten.
    Vi har prøvet både med høj og lav varme og selvfølgelig også middel varme. Alt sammen med samme resultat.
    Hvad kan vi gøre for at få den samme fantastiske kaffe vi fik i Italien?
    At købe nye kander er ikke et issue lige nu.

    • Hej Ulla

      Prøv at skrue dosseringen lidt ned, og sæt den på lav varme.
      Lige så snart I synes at næsten alt vandt er kommet igennem, fjerner i den fra komfuret.

      Sørg for der ikke er fyldt for meget vandt i bunden, udformningen ændre sig lidt fra model til model, og derved også hvor meget vand der skal fyldes i.

  • Hej
    Jeg har lige fået en espresso brygger “GAT, 9 kopper, induction”
    Efter at have prøvet den, kom datter til at putte den i opvaskemaskinen.
    Den er blevet helt mat, og der smitter sort af!
    Kan jeg stadig bruge den, eller skal smide den ud og købe en ny?
    Mvh
    Henrik, jægerspris

  • Hej Rasmus

    Jeg har lige medbragt en Bialetti dama fra Italien. Desværre kan jeg ikke få den til at sige “sprutte” lyden. Har prøvet at give den både høj og lav varme, men det hjælper ikke.
    Hvad kan det skyldes?

    Mvh

  • Hej. Hvis jeg vil lave en Americano ud af min espresso, hvilken temperatur bør vandet der tilføres så have?

  • Hvordan afkalder man sådan en lille kande og hvor ofte? Med citronsyre? Og er det nok at skylle den bagefter eller skal den køres igennem med rent vand flere gange?

  • Hej Niels
    Jeg bruger altid ca. 80 grader varmt vand til en americano , vil gerne det er varmt men ikke så varmt jeg brander mig. Husk koppen hurtigt køler kaffen ned, hvis du ikke varmer denne enden du fylder kaffe i.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.