Guide til Italiensk Espressokande

Drawing how to make espresso
Jeg har skrevet en lille guide på 4 trin, der forklare hvordan du benytter en Italiensk Espresso.

  1. Fyld vand i underdelen så vanstanden er ca. 0,5 cm under sikkerhedsventilen. Hvis der bliver fyldt for meget vand i underdelen, vil der dryppe vand ud af sikkerhedsventilen, når trykket begynder at stige.
  2. Placer tragten oven på underdelen og fyld tragten med fintmalet espressokaffe. Derefter placeres først gummiringen og derefter filteret oven på tragten. Til sidst skrues overdelen så stramt på som muligt, dog huske ikke at vride plastikhåndtaget.
  3. Placerer den Italienske Espressokande på komfuret eller gasblusset. Prøv selv at justere varmen, da det vil ændre smagen på kaffen.
  4. Når overdelen er blevet fyldt med velsmagen kaffe, vil man kunne se der ikke længere kommer kaffe med op, men kun lidt damp. Det betyder kaffen er færdig, og det er vigtig man så fjerne kande fra varmekilden, så selve kaffen ikke begynder at koge.

Vælg den rigtige størrelse espressokande

Det er vigtig at få vagt den rigtige størrelse espressokande, der passer til dig behov. Det er noget bøvl at skulle brygge to gange lige efter hinanden, hvor moka-kanden ikke har nået at køle af. Omvendt kan det blive dyrt i kaffepulver at brygge ni kopper hvis man kun kan drikke 3.
Der er dog nogle modeller, hvor man kan indsætte et lille filter i tragten, hvorved man kan lave en halv kande ad gangen. Det bedst er trods alt stadigvæk at vælge den rigtige størrelse første gang. Tabellen nedenfor er lavet ud fra Bialetti’s Moka Express, og kan svinge alt efter hvilket mærke du køber.

Espresso
kopper

ca. antal mL
færdig kaffe
 

1

60 mL

3

200 mL

6

300 mL

9

550 mL

12

775 mL

 

Find ud af hvilken espressokande der passer til dig -> klik her

Comments 41

  • Hvis man blander Lavazza espressokaffe og “Winter Warmer” fra Peter Larsens kaffe sammen, får man en espresso der smager super godt i en cafe latte.

  • Hej Espressokanden
    Jeg har nu læst lidt indlæg på din blog, og bliver nu nødtil at købe en espressokande. Har du nogle forslag til hvor jeg kan købe en, og hvilkent mærker skal man gå efter for at få en ordenlig espressokande?

  • Hej Kjeld
    Der er efterhånden ret mange butikker der sælger espressokander, og specielt vin butikker har tit et par Bialetti kander stående på display.
    Hvis du vil købe dem online, ved jeg både Rigtigkaffe.dk og emofabrik.dk har dem fast i sortimentet. Har lavet en lille guide, på hvilken espressokande du skal vælge, du kan se den her: Guide til valg af espressokande

    • Hej. Har en phillip stark espresso kande. 2kopper. Efter et par års brug kan den ikke opnå helt højt nok tryk. Noget af vandet bliver tilbsge i nederste del. Løsningsforslag? På forhånd tak

      • Hej Johan
        Er ikke klar over hvor meget der normalt ligger tilbage i en Phillip stark espressokande, men alt efter design af kanden er det meget normalt at der ligger 2-3mm vand tilbage i kogekammeret. Hvis du synes der ligger for meget vand tilbage, så prøv evt. at skifte pakningen ud, det kan være den er blevet mør.

  • Selv om det er vist på den lille tegning over denne artikel, så gør i forklarinen alligevel opmærksom på, hvordan pakningen mellem kedel og kande placeres, altså øverst på filtret med den buede del af filterlåget ned i pakningen
    Kedel>filter>pakning>filterlåg>kande

  • Jeg har en espressokande – den alm. 8-kantede. Men kaffen vil pludselig ikke stige. Jeg har brugt kanden i lang tid og har ikke før haft problemer med den. Umiddelbart er den ikke “stoppet” – men har I en ide til, hvad det kan være?

    • Hej
      Det første jeg vil undersøge var gummiringen, typisk er det fordi den er blevet for slidt og ikke længere slutter tæt.
      Du skal huske at det er overtrykket i bundkaret som presser vandet op igennem kaffen, så uden tryk ingen kaffe.

  • Har lige fået min første kop Mokka, eller espressokande kaffe som du kalder det. Er helt vild overraskede over hvor rund smagen er, i forhold til almindelig filter kaffe.

    Mig og konen kan dog ikke blive helt enige om kanden skal i opvaskemaskinen eller bare skylles? Ved du om den kan tåle det, eller er det nok bare lige at skylle den med vand?

    • Hej Peter

      Ifølge de Italienere som har introducerede mig for Mokka kanderne, så bliver kanderne kun bedre af at have været brugt mange gange.
      Så man må endelige ikke putte dem i opvaskemaskinen eller bruge opvaskemiddel til at rengøre dem.

      Selv så nøjes jeg med at skylle kanden, og engang imellem skrubbe indersiden lidt med en svamp.
      Husk dog at aluminium ikke egnet til opvaskemaskinen, pga. den høje koncentration af kemiske baser i maskin opvaskemiddel.

  • Hej Rasmus!

    Tak for et godt indlæg. Vi har købt en espressokande (klassikeren fra La Cafetière). Kaffen er rigtig god, men vi undrer os over nogle belægninger, der er opstået i bunden. De er runde, både mørke og hvide og indimellem lidt klumpede – men de ligner ikke mug. Har du nogen erfaring med det?

    Dernæst vil jeg høre, om du vil afsløre hvilken espressokaffe, du selv bruger? Vi har prøvet lidt forskelligt fra supermarkedet, men vi mangler et pro-tip.

    • Hej Lise
      Mange tak og tillykke med espressokanden.

      Det er meget normalt at der opstår både kalk skjolder og aluminium oxidering. Ingen af delene gør noget, men har hørt at man kan lave en blanding med vand og eddike til at køre igennem, som så gerne skulle fjerne det. Har dog ikke selv prøvet det, så pas på med at bruge for meget eddike i blandingen.

      Jeg eksperimenter tit med lidt forskelligt kaffe fra vinspecialisten, bare sørg for at få den kværnede rigtig til espressokander.
      Dog må jeg indrømme jeg tit falder tilbage til Lavazza, da jeg synes det smager godt og er utrolig bekvemmeligt det kan købes i supermarked.

      Skriv gerne hvilken kaffer du har eksperimenterede med, og hvad resultatet blev 🙂

      • Hej Rasmus!

        Tusind tak for svaret. Jeg vil forsøge med lidt fortyndet husholdningseddike. Det kan umuligt gøre skade.

        Jeg vender tilbage, hvis vi opdager en rigtig god kaffe. Indtil videre må vi prøve Lavazza!

  • Det er misvisende at kalde det for en espressokande.
    Espresso brygges ved ca. 9bar, mens denne variant brygger ved 1,5 bar. Det betyder en hel del for slutresultatet og espresso bliver det aldrig. Ikke nødvendigvis et dårligere produkt, men helt sikkert noget andet.

  • Hej
    Jeg har en lille fin i rustfri brygger købt i Italien der virker på vores induktions plade. Nu kan den så brygge meget hurtigt. Hvor meget varme dvs. hvor hurtigt eller langsomt skal man lade det brygge for bedste resultat?
    Elsker hyggen når man kværner espressobønner og brygger med den lille kande. Smagen er blød og mild…

  • Hej Mark
    Det kommer utroligt meget an på hvor fint du kverner dine bønner. Hovedereglen er at jo finer du har kværnet bønnerne jo hurtigere skal kaffen løbe igenne. Vil anbefale dig at forsøge med at lave den på laveste og højeste temperatur, bare husk at kaffen aldrig må koge.

    Er helt enig, der er noget mere hygge over en espressokande med frisk kværnede bønner.

  • Jeg har lige købt en lille espressokande men mener ikke den virker på induktionsplader er det rigtigt.? Skal man købe en særligt egnet til induktion mange hilsner Birgit

  • Jeg har en lille bialetti kande til induktion. Når kaffen er færdig er der stadig vand i kogekammeret – hvad er galt. Jeg fylder kun vand i som anbefalet
    Hvor eva

    • Hej Eva
      Der behøver ikke være noget galt, det er meget normalt at der er lidt vand tilbage i kogekammeret.
      Hvis der kun er 1-3mm vand tilbage er det helt okay, det er vigtigt du ikke at lader espressokanden koge for længe.
      For så risikere du at den færdig brygget kaffe bliver så varm den begynder at koge, det gør kaffen meget bitter!

  • Hej Rasmus
    Jeg har en lille espresso kande til induktion og når kaffen er færdig er der stadig ½-1 cm vand i kogekaret – hvordan kan det gå til?? Jeg fylder kun til ½ cm inder ventilen.
    Vh Eva

  • Hvor meget kaffe skal man fylde i kanden? (Til delen er helt fuldt op eller?

    • Hej Helene
      Kommer lidt an på hvilken kande du har, men en tommelfingerregel er 7 gram kaffe pr. kop.
      Typsik vil det passe hvis du fylder tragten helt op til kanten uden at presse kaffen.

  • Hej Rasmus
    Jeg så i et indlæg at du tit vendte tilbage til Lavazza, men det er jo mange forskellige kaffer. Personligt drikker jeg allerhelst Lavazza Oro, som jeg køber på nettet. Alternativt den sorte dåse Lavazza 250gr. Den kan jeg jo købe allevegne, hvilket kke er tilfældet med Lavazza Oro 250gr.

    Hvad er forskellen på hele espressobønner og alm. Hele bønner.
    Vh Villy

    • Hej Villy
      Jeg skifter lidt i mellem de forskellige Lavazza mærker, men Lavazza Oro er bestemt også en af mine favoritter.
      Jeg kan tit finde den i min lokale Rema1000 eller Netto i 500 grams poser.

      I princippet er “Hele bønner” og “Hele espressobønner” det sammen, det er blot producentens der informere at bønnerne er egnet til espresso. Tit er espressobønner mørkristet og et blend mellem Arabica og robusta bønner.

  • hej espressokanden jeg står i det problem at jeg har en G.A.T VIP aroma 6 koppers kande og at jeg nu har fået en induktions kogplade hvilket gør at den ikke kan bruges og jeg er rigtig glad for den ved i om det er muligt at finde en bund der passer til der virker på induktion

    • Hej Anders

      Jeg kender desværre ikke til nogle webshops eller butikker hvor du kan nøjes med at købe en halv espressokande.
      Tror du bliver nød til købe G.A.T. INOX eller Diva som kan bruges til induktion.

  • Der er tæret et lille bitte hul i bunden på min kande. Jeg har brugt den næste dagligt i halvandet år. Hvad kan man gøre for at undgå dette? Har aldrig afkalket men måske jeg skulle have været bedre til det.

  • Hvilken lavazza køber du? Kværner du selv eller er den formalet til espressokande?

    • Hej Pia
      Lige for tiden er jeg blevet rigtig glad for Lavazza ORO (den i guld indpakningen).
      Hvis det er muligt, vil jeg altid gå efter hele bønner – giver en del mere smag og aroma.
      Har du ikke i forvejen en god kaffekværn, er det bestemt noget jeg vil anbefale dig at købe, det har kæmpe indvirkning på smagen.

  • Jeg bruger en lille bialetti espressokande på gasblus men har det problem at kanden er for lille ift til risten der ligger hen over gasblusset. Jeg har derfor brugt et lille gammeldags stænklåg i metalnet men står nu endnu engang i den situation at ilden har brændt sig igennem metalnettet.
    Jeg vil gerne finde en bedre løsning og vil høre om du har erfaringer i den retning?

  • Hej. Har netop købt en Bialetti Venus og den er dælme nem at bruge. Espressoen smager også dejligt. Men når espressoen er færdig dannes der ingen creme/skum som når man får en espresso på restaurant. Er det normalt når man laver espresso i en espressokande? Hvis ikke, hvordan skaber jeg så denne creme/skum?

    • Hej Thomas
      Vil skyde på at forskellen mellem din espresso og restaurantens er: Friskhed, malingsgrad og tryk.
      Restauranten bruger mange bønner, så de er altid friske og kværnen finjusteres dagligt for at sikre den helt rigtige malingsgrad.
      Disse ting kan du selv efterligne med en espressokande, men espressomaskinerne brygger med 9 bars tryk, hvor de fleste espressokander brygger med et tryk på 1-2 bar.

      Så hvis du vil have helt samme kvalitet der hjemme, bliver du nød til at investere i en rigtig espressomaskine.

  • Hej, min kande binder pludselig så meget, at jeg ikke kan få den fra hinanden. Ved jo godt den kan være strammet for meget, men synes ikke jeg har strammet den mere end jeg plejer. Jeg har sågar lagt den koldt for at se om det hjalp. Men uden held endnu. Har også givet den et hårdt ’sæt ned i bordet’ i rilfælde af at et undertryk kunne / skulle udløses, men stadig uden held. Kan du hjælpe?

    • Hej Elizabeth

      Jeg har desværre ikke noget trick til at skrue kanden fra hinanden.
      Du må have fat i værktøjskassen og finde den støreste tang.

  • Min mand og jeg er lige kommet hjem fra ferie i Italien hvor vi var så heldige, at der i lejligheden var en Bialettikande til gasblus. Kaffen smagte pragtfuld!!!
    Vi havde købt en pose kaffe og vi har taget resten med hjem.
    Her hjemme har vi 2 Venus Bialettikander i forskellig størrelse. Når vi laver kaffe her hjemme smager kaffen, som vi har med hjem, brændt.
    Vi har lagt mærke til, at der er forskel på hullet i toppen af røret i kanderne. I den originale til gas er der et stort hul og kaffen flyder hurtigt igennem. I Venus modellen er hullet meget mindre og kaffen sprøjter ud fra starten.
    Vi har prøvet både med høj og lav varme og selvfølgelig også middel varme. Alt sammen med samme resultat.
    Hvad kan vi gøre for at få den samme fantastiske kaffe vi fik i Italien?
    At købe nye kander er ikke et issue lige nu.

    • Hej Ulla

      Prøv at skrue dosseringen lidt ned, og sæt den på lav varme.
      Lige så snart I synes at næsten alt vandt er kommet igennem, fjerner i den fra komfuret.

      Sørg for der ikke er fyldt for meget vandt i bunden, udformningen ændre sig lidt fra model til model, og derved også hvor meget vand der skal fyldes i.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.